Fake Audemars Piguet Royal Oak och Royal Oak Offshore: likheter och skillnader

Publicerat i replika klockor On Av admin

Alla som kan lite om klockor känner till Fake Audemars Piguet Royal Oak – och förmodligen även Gérald Genta, dess skapare. Men visste du att Genta faktiskt hatade Royal Oak Offshore? Och att Royal Oak Offshore inte fick den kommersiella framgång som Audemars Piguet hade hoppats på länge? Royal Oak är utan tvekan en av de mest populära och inflytelserika klockorna genom tiderna. Men Royal Oak Offshore är nu också en legend. Här kan du ta reda på mer om de två modellerna och deras delade historia.

Historien bakom Audemars Piguet Royal Oak

Historien börjar 1972 med Audemars Piguet Royal Oak ”Jumbo”. På den tiden var Royal Oak ett ganska djärvt uttalande. Den kännetecknades av en 39 mm diameter boett, som var enorm för tiden (det kallades inte ”Jumbo” för ingenting), ett brett, integrerat armband och ett mycket tekniskt, industriellt utseende. I en värld full av små slimmade klockor stod den ut som en öm tumme. Och om det inte räckte så var Royal Oak också dyrt. Det som var tänkt att föra varumärket Audemars Piguet genom kvartskrisens stormar framstod från början som ett mycket extravagant showpiece för en ganska specifik kundgrupp. Och i början var hon det. Klockan i rostfritt stål kostade 3 300 schweizerfranc när den introducerades. Det var mer än vad du behövde betala för en klänning i guld på Patek Philippe – och tio gånger så mycket som för en Rolex Submariner.

Fake Audemars Piguet

Audemars Piguet Royal Oaks olika former

Det var dock inte bara priset som stod ut för dess extravagans. Med sin design bröt Genta ny mark vad gäller former, material, teknik och utförande och skapade i grunden en helt ny typ av klocka. Stålklockan med integrerat armband åtnjöt stor popularitet – den moderna lyxiga sportklockan föddes. Som de flesta vet skulle Genta senare också designa Patek Philippe Nautilus och IWC Ingenieur. Om du tittar närmare på hans berömda trilogi av lyxiga sportklockor kan du se den schweiziska designerns genidrag: de tre enkla, symmetriska infattningsformerna som kännetecknar dessa klockor så mycket.

Magin med Royal Oak-konceptet

Gentas Royal Oak har en åttakantig ram, medan Nautilus är fyrkantig och Ingenieurs är cirkulär. Det är i utforskningen och tillämpningen av dessa enkla former som Gentas verkliga geni uppstår. Han var inte bara intresserad av en vacker klocka – det var något experterna var oense om när Royal Oak introducerades – utan snarare tänkte han designen på en högre nivå. Den speciella magin med Audemars Piguet Royal Oak ligger i några få nyckelelement. Den första är den åttakantiga industriella designramen med de synliga skruvarna. Det finns även ett integrerat armband. Det tredje huvudelementet är klockans slimmade boett, vilket gör den elegant och bekväm att bära. Detta tredje element är en ofta förbisedd men avgörande aspekt som också skiljer Royal Oak Offshore.

Fake Audemars Piguet

Audemars Piguet: perfektion på högsta nivå

Genta och Audemars Piguet experimenterade med olika material, teknologier och bearbetningsmetoder för att implementera konceptet så perfekt som möjligt. Audemars Piguet behövde också ett lämpligt, ultratunt urverk för sitt nya flaggskepp. Detta har uppnåtts med den automatiska kalibern 2121, som åtnjuter ett legendariskt rykte bland klockfans. Det vackert utformade urverket mäter endast 3,05 mm i höjd, så hela Royal Oak ”Jumbo” är bara 7 mm tjock. För de första prototyperna använde Audemars Piguet vitguld istället för det rostfria stålet som då användes i seriemodellerna. Resultatet orsakade en chock när den presenterades på klockmässan i Basel 1972. Några år senare erkände klockvärlden Royal Oak för vad den var: en banbrytande klocka som omdefinierade hur vi ser på klockor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *